چهارمين پيش نشست همايش "انسان، جامعه، سلامت" در تاريخ 94/09/18در جامعه الزهراء(س)با عنوان "دين و بهداشت رواني" با حضورمسئولين بهداشت دانشگاه قم، معاونت محترم پژوهشي جامعه الزهراء(س)، رياست پرديس خواهران، دبير همايش، مديريت اداري پرديس خواهران و جمعي از اساتيد دانشگاه قم و جامعه الزهراء(س) ، دانشجويان، طلاب و ميهماناني از جامعه المصطفي العالميه برگزار گرديد. سرکار خانم دکتر شريفي؛ دبير جلسه ضمن خوشامدگويي به حضار و معرفي دو سخنران پيشنشست جناب آقاي دکتر آذربايجاني و سرکار خانم دکتر صادقي، بررسي بهداشت رواني از منظر دين اسلام و تأثير آن در سلامت انسان و جامعه را از مسائل مهم و ضروري برشمردند. حجت الاسلام والمسلمين دکتر آذربايجاني در بخش اول صحبتهاي خود به بررسي رابطه دين و بهداشت رواني پرداختند و افزودند که دين و معنويت از دهه 70 به اين طرف مورد توجه ويژه اي قرار گرفته است. از ديدگاه جوامع غربي وضعيت رواني با ويژگي هاي بهزيستي عاطفي، رهايي نسبي از اضطراب، بيماري هاي ناتوان کننده، توانايي برقراري ارتباط سازنده و تعامل با ديگران و کنار آمدن با مقتضيات و فشارهاي زندگي ارتباط مستقيم دارد. اما نگاه جوامع غربي به بهداشت رواني يک نگاه سطحي است و حتي تعريف 4بعدي بهداشت جهاني نيز مبتني بر يک نگاه بخشي است. با توجه به قرآن و روايات مي توان تمايز هاي جدي بهداشت رواني از ديدگاه اسلام را در سه بعد مطرح کرد:
1) مفهوم بهداشت رواني که از جامعيت، يکپارچگي و لحاظ سقف برتر برخوردار است و براساس آن، تعريف بهداشت رواني عبارت است از: بهره مندي فرد از وضعيت مطلوب زيستي، اجتماعي، رواني و معنوي به گونه اي که براي او امکان رسيدن به حيات طيبه، رضامندي، خلاقيت و سعادت بخشي فراهم آورد.
2) توسعه اهداف که علاوه بر لحاظ 3 سطح اهداف مطرح شده، رشد و شکوفايي استعدادهاي فطري، تقويت بعد اخلاقي، تعالي معنوي يعني رهاشدن از ماديت، منيت و موقعيت لحاظ مي گردد.
سرکار خانم دکتر صادقي در بخش اول سخنان خود با اشاره به اهداف بهداشت رواني؛ پيشگيري، درمان و بازتواني اظهار داشتند که يکي از مسائل مهم در پيشگيري، بحث انتخاب و ازدواج درست و تشکيل خانواده سالم است. مهم ترين ويژگي هاي خانواده عبارتند از: احترام متقابل، مسئوليت پذيري، محبت و علاقه، امنيت و آرامش، روابط سالم و زنده، اعتقاد به ارزش ها، قدرداني و تعهد که ميزان طلاق، رابطه معکوس با آن ها دارد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر آذربايجاني در بخش دوم صحبت هاي خود در پاسخ به سؤال از تأثير اعتقادات، احکام و اخلاق اسلامي در بهداشت رواني به بررسي سازو کارهايي تأثير دين در بهداشت رواني پرداخته و فرمودند که علاوه بر تأثير دين در لايه اهداف، مباني و تعريف، دين به لحاظ کارکردي نيز باعث تأمين معيارهاي سلامت در افراد متدين مي گردد.
سرکار خانم دکتر صادقي نيز در بخش دوم سخنان خود، هوش اخلاقي و تأثير آن بر خشونت در جوامع را مطرح کرده و بيان داشتند که ظرفيت فهم درست از غلط را هوش اخلاقي مي گويند و مؤلفه هاي هوش اخلاقي عبارتند از همدلي و درک متقابل از هم، وجدان، خودکنترلي، مهرباني، بردباري، احترام متقابل و انصاف .
در پايان سخنرانان محترم به بحث و تبادل نظر با حضار پرداخته و به سؤال هاي مطرح شده پاسخ دادند.