برگزاري پنجمين پيش نشست با موضوع انسان و سلامت در مجمع عالي حکمت
پنجمين پيش نشست همايش "انسان، جامعه ، سلامت" در تاريخ 94/10/17 در مجمع عالي حکمت با عنوان "انسان و سلامت"برگزار شد. در اين نشست تخصصي با حضور اساتيد و دانش پژوهان و کارشناسان محترم حجت الاسلام والمسلمين محمد صادق شجاعي و دکتر رضا حبيبي محورهاي زير توسط دو کارشناس محترم مورد بحث و بررسي قرار گرفت:
1-تعريف سلامت و بيماري
2-تفاوت هاي تلقي مکاتب روان شناسي معاصر با ديدگاهاي اسلامي
3-مولفه ها و شاخصه هاي سلامت و بيماري
4-تاريخچه شکل گيري ايده سلامت و بيماري
5-مباني معيارهاي بيماري و سلامت از منظر مکاتب روان شناسي
جناب آقاي دکتر حبيبي مولفه هاي تعريف انسان در رويکرد اسلامي را دو بعدي بودن، فطرت، کرامت ذاتي تکويني، کرامت اکتسابي و سرمايه هاي انسان يعني :عقل، کشش هاي فطري، اختيار و بعد محتوايي دانش(وحي) بر شمردند.ايشان ابرازداشتند که در اين دستگاه سلامت انسان عبارت است از استفاده خوب از سرمايه و حرکت به سمت خلافت الهي که استفاده خوب از سرمايه، سلامت و حرکت به سمت تعالي، ارتقاي سلامت است و در مقابل، بيماري عبارت از حرکت در خلاف مسير خلافت است.
در اين حرکت، نقطه شروع ايمان و کفر است.انسان سالم، در درجه اول داراي ايمان است و انسان ملحه(کافر معقر)حتي اگر تمام فضايل را داشته باشد، سالم نيست.ادامه راه، باز ايمان است و ارتقاي سلامت با کسب درجات بالاتر ايمان معنا ميشود.همانطور که ملاک تشخيص ايمان، ملاک تشخيص سلامت خواهد بود.
حجت والاسلام والمسلمين دکتر شجاعي بيان داشتند که رويکرد معاصر به سلامت و بيماري به شدت متاثر از نظريه تکاملي داروين است که تفاوت نوعي بين انسان و حيوان قائل نيست، اگر چه داستان زندگي انسان، داستان سلامت و بيماري است ايشان موضوع سلامت را يک موضوع بين رشته اي خواندند که روند تحول انديشه هاي مربوط به آن را ميتوان در فرهنگ هاي نخستين، يونان و روم قديم، قرون وسطي، رنسانس و پس از آن جست و جو کرد.
وي مهمترين اتفاق در 50 سال گذشته را شکل گيري روان شناسي سلامت دانست که معيارهاي ذيل را براي سلامت مطرح کرده است:
- نگرش فرد به خود
- رشد و خود شکوفايي
- انسجام شخصيتي
- خود مختاري و استقلال
- درک صحيح واقعيت
- روابط ميان فردي مثبت
اين نشست تخصصي با بحث و گفت و گوي آزاد و مناظره علمي جدي و به مدت دو ساعت بين حضار و اهل نظر با کارشناسان محترم خاتمه يافت.