هشتمين پيش نشست همايش انسان جامعه سلامت در دانشگاه باقر العلوم
در ابتداي اين جلسه که در تاريخ 94/12/19 با حضور مسئولين دانشگاه باقر العلوم اساتيد و دانشجويان دانشگاه باقر العلوم و دانشگاه قم برگزار گرديد، دکتر کرم الهي، معاونت پژوهشي دانشگاه باقر العلوم، ضمن خوشامد گويي فرمودند که تاسيس دانشگاه در 80 سال پيش مبتني بر علوم تجربي محض است که بي ارتباط با اعتقادات، افکار و مباني نظري است و در اين علم پا به رفتار، غريزه لحاظ مي شود در حالي که پايه رفتار، فطرت است.اگر چه تا حدي تلاش شده است در علوم انساني مباني، هستي شناسي و معرفتي در نظر گرفته شود اما در علوم طبيعي و طب به مبناي توجهي نشده است و تجربي محض در نظر گرفته شده است . به لطف الهي حرکت خوبي آغاز شده و اميدواريم همايش "انسان، جامعه، سلامت " شروع يک تحول علمي در جهت و ارزيابي مباني معرفتي طب باشد.
دکتر هاشميان دبير جلسه چالش هاي سياستگذاري سلامت در ايران را در دو محور اصلي1)نرم افزاري و معرفتي 2)اجرايي که خود در دو بخش سخت افزاري و نرم افزاري قابل تقسيم است برشمردند. در ادامه سه مقاله ذيل ارائه و نقد شد:
1- مقاله" نگاهي ديگر به سلامت "دکتر سپهري ناقد: دکتر عبدي
آقاي دکتر سپهري در پرتو تمايز " طبابت انفسي " از " پزشکي آفاقي " و با الهام از تمايز "معرفه النفس " از "علم النفس " در انديشه علامه طباطبايي اظهار داشتند که در طبابت انفسي ،اساسا طبيب به گونه اي ديگر زيست ميکند، به گونه اي ديگر بيمار بيماري و درمان را ميفهمد و در نهايت بيماري را درمان ميکند .نه توسعه پزشکي با همان رويکرد آفاقي همانند آن چيزي که در گسترش ابعادسلامت توسط سازمان بهداشت جهاني اتفاق افتاده است.
خانم بزرگي طب مکمل يا طب سنتي را طيف وسيعي از روش هاي درمان و حفظ سلامت تعريف کردند و با تمرکز به آسيب شناسي، عدم اجراي اسناد يا اجراي ناقص آن ها را از مهمترين چالش هاي طب سنتي بر شمردند. در اين مقاله بررسي چالش هاي سياستگذاري به طور عمده با روش تحليل متن انجام شده است که لازم است براي بالا رفتن روايي تحقيق، اطلاعات ميداني و آماري به آن اضافه شود.
3- مقاله "بررسي انتقادي مباني انسان شناسي طب مدرن " خانم منصوري ناقد: دکتر عبدي
ايشان مباني اصلي انسان شناختي در طب مدرن را: نگاه ازباليستي/مکانيکي ، اومانيسمو دارونيسم بر شمردند. در حالي که اصول اساسي انسان شناختي فلسفه متاليه در موزه طب عبارت است از: اصالت و تشکيک وجود، حرکت جوهري ، ترکيب اتحادي ماده و صورت.
دکتر عبدي در نقد مقاله فوق به 2 نکته ذيل اشاره کردند:
1- در غرب نيز به طور يکپارچه ديدگاه اومانيستي ، ماترياليستي حاکم نيست و تحقيقات جدي در وراي ماده، تجربيات پس از ترک، علم فرا روان شناختي و.... انجام شده است.
2- مباني مطرح شده بسيار عام است و مثلا مباني علوم انساني مهم است. بايد مباني اختصاصي به طب مدرن مورد بحث واقع شود.